Rólunk

A Kistermelők házáról

2015-01-25 01:24

Közel hat éve foglalkozunk egy speciális piac létrehozásának gondolatával. Osztrák és német minták közvetlen tanulmányozása alapján szeretnénk Szentlőrincen, a Vásárcentrum részeként is egy már külföldön, általában az elmaradott régiókban bevált és fenntartható vidékfejlesztési módszert meghonosítani és ennek feltételeként egy multifunkcionális épületet megépíteni.

Kistermelők háza - látványterv Kistermelők háza - látványterv

A forrást LEADER-támogatásból megszereztük, így megépülhet egy országosan is egyedülálló piaccsarnok. Hogy mire is lehet ezt használni? Elsősorban hagyományos piacként működik majd, de rendszeresen lesznek szezonális akciók, alkalmi vásárok, vevőtalálkozók. Rendezhetünk itt képzéseket, konferenciákat, a termelők találkozhatnak egymással, szakértőkkel, tanácsadókkal, behozhatják a feldolgozott élelmiszereiket, kézművestermékeiket, ezek értékesítésében itt szakszerű segítséget kaphatnak. A Kemencés Udvarhoz és a vásár infrastruktúrájához kapcsolódva itt is tarthatunk rendezvényeket, bemutatókat, kiállításokat.

Ezenkívül azt szeretnénk, hogy ez a Ház egyben egy közösségi tér, egy kis „inkubátorház" legyen, ahova a termelők bizalommal jöhetnek, biztonságosan értékesíthetik a termékeiket. Reményeink szerint ez erősíteni fogja a helyi és a környék gazdaságát, összefoghatja és bemutathatja azokat az értékeket, amelyek ebben a térségben megvannak, csak még nem eléggé ismertek.